Investeringskansen in 2024

januari 2024 – drs. Esther Dekker 

Welke vastgoed investeringskansen zijn er in 2024? We bevinden ons op dit moment aan het einde van het jaar 2023. Een mooi moment om even terug te blikken. In 2023 constateren we een significante verschuiving in de vastgoedmarkt. In voorgaande jaren was er een toename van particuliere beleggers die woningen kochten om te verhuren, maar in 2023 zagen we een opmerkelijke daling in deze groep.

Verschuiving van directe naar indirecte investeringen

De charmante gedachte van het bezitten van enkele ‘eigen panden’ als pensioenvoorziening is verdwenen. Vastgoed investeren en exploiteren is complex geworden door de vele wet- en regelgevingen. Met de introductie van vele nieuwe regels in 2023 zijn veel beleggers het overzicht kwijtgeraakt. Uit vrees voor administratieve boetes of claims van huurders zien we een duidelijke verschuiving: particuliere beleggers investeren liever indirect in vastgoed. Deze aanpak blijkt vaak rendabeler te zijn, ondanks dat men afscheid moet nemen van het idee van het bezitten van eigen panden.

Indirect investeren in vastgoed

Indirect investeren houdt in dat men nog steeds in vastgoed belegt, maar zonder direct eigenaar te zijn. Dit kan bijvoorbeeld via een vastgoedfonds of door deelname aan crowdfundprojecten. Ook zijn kortlopende ‘bridge financieringen’ momenteel populair.

Kiezen wat bij je past

Er zijn diverse fondsen beschikbaar voor particuliere beleggers, elk met verschillende voorwaarden wat betreft minimale inlegperiode, instapbedrag en uitgekeerde rente. Ook de geboden zekerheden verschillen. Het is dus belangrijk om een fonds te kiezen dat aansluit bij je voorkeuren. Bedenk wel: hoe hoger het rendement, hoe groter het risico.

Voordelen voor beleggers

Investeren in een fonds biedt meerdere voordelen voor particuliere beleggers. Zo hoef je je niet bezig te houden met de werkzaamheden die komen kijken bij het bezitten van vastgoed, terwijl je wel maandelijks rendement ontvangt. Bovendien bouw je sneller vermogen op, omdat de initiële kosten van het kopen van een eigen pand vaak hoog zijn. Tot slot biedt een fonds een uitstekende mogelijkheid om diversificatie toe te passen in je investeringsstrategie, vooral bij fondsen met een lage minimale inleg.