Fortus

Beleggen in fondsen

Ontdek hoe u uw vermogen laat renderen, met weinig risico’s en gedoe

Uw vermogen laten groeien met beleggingsfondsen: alles wat u wilt weten

U heeft geld waar u nu niks mee doet en baalt van de lage rente bij de bank. Daarom overweegt u te gaan beleggen in beleggingsfondsen.

Maar: wat zijn beleggingsfondsen eigenlijk precies? Wat zijn de voor- en nadelen? Welke soorten zijn er? Wat levert het u op? En, nog belangrijker: hoe start u ermee? Alles wat u wilt weten over beleggen in fondsen leest u op deze pagina.

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is een soort mandje waarin geld van veel verschillende mensen bij elkaar wordt gebracht. Dit geld wordt vervolgens door fondsbeheerders, experts op dit gebied, gebruikt om te investeren in verschillende financiële producten. Denk aan aandelen van bedrijven of obligaties. Door uw geld in een beleggingsfonds te stoppen, deelt u mee in de winsten (of verliezen) van al die investeringen.

De voordelen van beleggen in beleggingsfondsen

1. U loopt relatief weinig risico om uw inleg te verliezen

Bij een beleggingsfonds wordt uw inleg verspreid over veel verschillende financiële producten. Hierdoor is het risico op geldverlies relatief klein. Mocht één financieel product bijvoorbeeld dalen in waarde, dan merkt u hier niks tot nauwelijks iets van.

2. U profiteert van vermogensgroei, zónder dat u hier zelf omkijken naar hebt

Uw beleggingen worden beheerd door een ervaren, professionele fondsbeheerder. De fondsbeheerder houdt continu in de gaten wat de markt doet en neemt strategische beslissingen om het rendement te maximaliseren. Zo profiteert u optimaal van vermogensgroei, zonder dat u hier zelf omkijken naar heeft.

3. Lagere aanschafkosten dan wanneer u zelf aandelen of obligaties koopt

De kosten van beleggen in beleggingsfondsen zijn vaak lager dan wanneer u zelf aandelen of obligaties koopt. Dit komt doordat u bij een beleggingsfonds minder transactiekosten betaalt. Het rendement op uw aandelen of obligaties wordt hierdoor hoger.

De nadelen van beleggen in een beleggingsfonds

1. Weinig controle over waar uw geld in wordt geïnvesteerd

Investeert u in een beleggingsfonds, dan weet u meestal niet exact waar uw geld voor wordt gebruikt. Hoewel u over het algemeen kunt vertrouwen op de beslissingen die genomen worden door een fondsbeheerder, heeft u hier weinig invloed op.

2. Altijd een (klein) risico op geldverlies

Hoewel beleggen in een fonds relatief weinig risico’s kent, is het goed om te beseffen dat het altijd mogelijk is (een deel van) uw inleg te verliezen. Uw geld beleggen is nooit geheel risicovrij.

Esther zit op een bank

Grofweg zijn er 5 soorten beleggingsfondsen:

  1. Obligatiefondsen

    Hiermee wordt belegd in obligaties van bedrijven en overheden. Een obligatie is een lening aan een bedrijf, waarover de kredietverstrekker rente uitbetaald krijgt. Het beleggingsfonds van Fortus is ook een obligatiefonds.

  2. Aandelenfondsen

    Hierbij worden er aandelen van bedrijven gekocht, met als doel te profiteren van waardestijgingen. Bij aandelenfondsen is het risico op geldverlies hoger dan bij obligatiefondsen. Maar ze kunnen ook meer winst opleveren als het goed gaat met de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd.

  3. Mixfondsen

    Hierbij wordt er zowel in obligaties geïnvesteerd als in aandelen. Hiermee loopt u minder risico op geldverlies omdat uw inleg wordt verspreid over verschillende beleggingsproducten.

  4. Vastgoedfondsen

    Deze fondsen investeren in vastgoed, zoals kantoren, winkelpanden of huizen. De opbrengsten hiervan komen uit de huurinkomsten of de waardestijging van het vastgoed. Ook het beleggingsfonds van Fortus is indirect een vastgoedfonds. Vanuit dit fonds worden namelijk leningen verstrekt aan projectontwikkelaars om woningen te ontwikkelen.

  5. Indexfondsen

    Deze fondsen volgen een bepaalde index, zoals de AEX (in Nederland) of de S&P 500 (in de VS). Ze proberen dezelfde resultaten te behalen als de index die ze volgen.

Open-end- en closed-end-beleggingsfondsen: het verschil

Naast dat er verschillende soorten beleggingsfondsen zijn, wordt er ook onderscheid gemaakt in open-end- en closed-end-beleggingsfondsen. Het verschil hiertussen heeft te maken met hoe het fonds omgaat met nieuwe investeerders en het kopen en verkopen van financiële producten.

Waar u bij een open-end-fonds, zoals het beleggingsfonds van Fortus, op ieder moment kunt instappen, is er bij een closed-end-fonds een beperkt aantal participaties beschikbaar. Bij een closed-end-fonds bent u daarom afhankelijk van andere beleggers; u kunt alleen participaties kopen van iemand die zijn of haar participaties verkoopt.

Het rendement van een beleggingsfonds: wat levert het u op?

Hoeveel beleggen in een beleggingsfonds u precies oplevert, dat hangt af van hoeveel geld u investeert, het type beleggingsfonds waarin u uw geld belegt en de schommelingen in de markt. Gemiddeld kunt u ervan uitgaan dat u profiteert van 2 tot 8,5% rente op jaarbasis.

Benieuwd hoeveel rendement u zou behalen door te beleggen in het fonds van Fortus? Ontdek het direct met onderstaande rekentool. Bij Fortus profiteert u van 7 tot 8,5% rente per jaar en de rente staat voor 3 jaar vast. Na 3 jaar krijgt u uw volledige inleg gegarandeerd terug.

Bereken uw beoogde rendement

Bent u benieuwd welk rendement u zou
kunnen halen uit een.

7.000
[inv-cal-wppluginbox]

Investeren in beleggingsfondsen: de voordelen waarvan u profiteert

Wilt u starten beleggen in een fonds, dan is het in eerste instantie belangrijk dat u weet in wat voor type beleggingsfonds u wilt investeren. Vervolgens vergelijkt u verschillende aanbieders met elkaar en kiest u de partij die het best aansluit bij uw wensen qua rendement, voorwaarden en hoeveelheid risico.

Voor een aandelenfonds kunt u bijvoorbeeld terecht bij banken. En voor een obligatie- of vastgoedfonds is een partij zoals Fortus een goede optie.

Bij Fortus wordt uw inleg gebruikt om bridgefinancieringen toe te kennen aan projectontwikkelaars die duurzame woningen voor de koopmarkt willen ontwikkelen. Een manier van beleggen waarbij u geen tot nauwelijks risico loopt en tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzamere leefomgeving.

In 3 stappen beleggen in het fonds van Fortus: zo doet u dat

Beleggen in het beleggingsfonds van Fortus én profiteren van rendement doet u in 3 stappen:

  1. U investeert een bedrag vanaf € 100.000 in ons fonds. Uw geld wordt gebruikt om bridgefinancieringen toe te kennen aan projectontwikkelaars die duurzame woningen voor de koopmarkt gaan ontwikkelen.

  2. U ontvangt jaarlijks een rente tussen de 7 en 8,5%. Naar ratio maandelijks uitgekeerd. Hoe meer geld u investeert, hoe hoger de rente. De rente staat vast voor 3 jaar.

  3. Na 3 jaar krijgt u uw volledige inleg terug. Uw vermogen is nu gegroeid.

Wat onze investeerders zeggen.

Mirjam
Direct vanaf de start uitstekende ervaringen met Fortus! De website is gebruiksvriendelijk en biedt uitgebreide informatie over verschillende investeringsmogelijkheden. Esther Dekker heeft aan mij op een prettige manier duidelijke uitleg gegeven over elke stap in het proces. De klantenservice is uitstekend; ze reageren snel en geven direct deskundig advies. Fortus biedt ook regelmatige updates over de prestaties van mijn investeringen, waardoor ik altijd goed op de hoogte ben. Het is duidelijk dat Fortus zich sterk inzet voor het succes van hun klanten. Ik kan dit platform van harte aanbevelen aan andere investeerders!
Arne van Weerden
Als investeerder ben ik zeer tevreden over mijn ervaring met Fortus. Het platform is buitengewoon gebruiksvriendelijk en biedt een breed scala aan investeringsmogelijkheden die helder en gedetailleerd worden uitgelegd. De transparantie en professionaliteit van Fortus hebben mijn vertrouwen in hun diensten aanzienlijk versterkt. De klantenservice is uitstekend, met snelle en deskundige antwoorden op al mijn vragen. Wat ik bijzonder waardeer, is de regelmatige en gedetailleerde updates over de status van mijn investeringen. Dit heeft mij geholpen om weloverwogen beslissingen te nemen en mijn investeringsportefeuille effectief te beheren. Sinds ik via Fortus investeer, heb ik aanzienlijke rendementen gerealiseerd, wat mijn financiële doelen dichterbij heeft gebracht. Ik ben onder de indruk van hun innovatieve aanpak en toewijding aan klanttevredenheid. Fortus is een betrouwbare partner voor elke serieuze investeerder en ik beveel hen van harte aan.
Dechesne
Omdat investeren in de vastgoedmarkt steeds meer ingeperkt wordt, heb ik besloten mijn investeringen te verplaatsen naar een goed investeringsfonds. Na intensief onderzoek ben ik bij Fortis Vastgoedfondsen uitgekomen. Duidelijk, helder, eerlijk, professioneel en fijne communicatie.
Pleun van Herwijnen
Fijne toegankelijke club! Veel kennis aanwezig van de vastgoedmarkt bij Edwin en Esther, en dat vertaalt naar een betrouwbaar product met een goed rendement met een unieke afdekking van het risico. Aanrader!
K.H.
Als ontwikkelaar heb ik de samenwerking met Fortus.nl als bijzonder waardevol ervaren. De financieringsmogelijkheden die zij aanbieden zijn niet alleen flexibel, maar ook transparant en betrouwbaar. Het proces om een lening aan te vragen is eenvoudig en duidelijk, wat onze projecten aanzienlijk heeft versneld. Het persoonlijke contact en de professionele begeleiding van Fortus hebben bijgedragen aan het succes van meerdere van onze ontwikkelingsprojecten. Hun snelle en efficiënte werkwijze, gecombineerd met hun diepgaande kennis van de markt, maakt hen een ideale partner voor onze financieringsbehoeften. Dankzij Fortus hebben we onze ambitieuze doelstellingen kunnen realiseren binnen de gestelde tijd en budgetten. Ik kan Fortus.nl ten zeerste aanbevelen aan andere ontwikkelaars die op zoek zijn naar een betrouwbare en ondersteunende financieringspartner.
Vicma Holding BV
Je merkt dat de mensen achter Fortus betrouwbare vastgoed professionals zijn met jarenlange ervaring. Hierdoor verloopt de samenwerking prettig en resultaatgericht. Fijn bedrijf om mee samen te werken.

View more reviews here.

Beleggen zonder zorgen: waarom u bij Fortus nauwelijks risico loopt

Belegt u in het beleggingsfonds van Fortus, dan loopt u geen tot nauwelijks risico op het verlies van uw geld. U kunt dus beleggen zonder zorgen. Dit komt door 3 factoren:

  1. Uw geld wordt geïnvesteerd in veel verschillende projecten

    Het risico op geldverlies wordt verspreid en dat maakt het risico klein.

  2. Projectontwikkelaars gaan door een strenge screening voordat ze een lening krijgen

    Fortus verstrekt alleen leningen aan professionele projectontwikkelaars die aan bepaalde eisen voldoen. En ze moeten kunnen aantonen dat ze een winstgevend projectontwikkelingsplan hebben. Doordat Fortus zelf ook veel ervaring heeft in de vastgoedmarkt, zien wij precies wanneer een project rendabel is en wanneer niet.

  3. Fortus heeft een Stichting Obligatiehouders

    Deze stichting behartigt de belangen van u als investeerder. En alle zekerheden die Fortus vestigt worden ondergebracht in de stichting. Denk aan:

    • Het eerste hypotheekrecht dat Fortus altijd vestigt op het pand dat een projectontwikkelaar gaat aankopen. Mocht de ontwikkelaar de lening toch niet kunnen terugbetalen, dan heeft de Stichting Obligatiehouders het recht het pand zélf te veilen.
    • De privéborgstelling en zakelijke borgstelling die de leningnemer tekent. Dit geeft de Stichting Obligatiehouders het recht aanspraak te doen op het privévermogen en zakelijke vermogen van de projectontwikkelaar, mocht de lening niet terugbetaald kunnen worden. U heeft hierdoor de zekerheid dat u uw geld altijd uitbetaald krijgt.

Gratis advies ontvangen van een expert?

Wilt u meer weten over beleggen in het beleggingsfonds van Fortus? Of ontvangt u graag advies over uw mogelijkheden? In een gratis adviesgesprek laat u zich uitgebreid adviseren en informeren.

Veel gestelde vragen

Om een keuze te maken tussen verschillende soorten beleggingsfondsen, kunt u kijken naar factoren zoals:

  • Hoeveel risico u wilt nemen. Een aandelenfonds of indexfonds kent meer risico dan een obligatiefonds, mixfonds of vastgoedfonds.
  • Hoeveel rendement u wilt behalen. Een aandelenfonds biedt bijvoorbeeld vaak meer rente dan een obligatiefonds, omdat u hierbij meer risico loopt.
  • Hoelang u uw geld wilt beleggen. Voor de korte termijn (minder dan 5 jaar) zijn obligatiefondsen of mixfondsen bijvoorbeeld vaak gunstig, omdat deze minder schommelen in waarde. Terwijl u voor de langere termijn ook kunt kiezen voor een aandelenfonds of indexfonds, omdat u dan meer tijd heeft om eventuele verliezen te kunnen compenseren.
  • Of u wilt bijdragen aan een duurzamere leefomgeving. Sommige fondsen, zoals Fortus, gebruiken uw inleg specifiek voor duurzame projecten. Fortus gebruikt uw geld bijvoorbeeld om leningen te verstrekken aan projectontwikkelaars die duurzame woningen voor de koopmarkt gaan ontwikkelen.

Bij Fortus wordt uw inleg gebruikt om leningen te verstrekken aan projectontwikkelaars die duurzame woningen voor de koopmarkt gaan ontwikkelen. Dit betekent dat de woningen aan bepaalde duurzaamheidseisen moeten voldoen. Denk aan minimaal het energielabel A.

Door te beleggen in duurzame fondsen krijgt u het beste van twee werelden: u kunt uw vermogen effectief laten groeien én u draagt bij aan een duurzamere leefomgeving.