Fortus

Obligaties

Wat het is, hoe het werkt en hoe u een hoog rendement behaalt

Beleggen in obligaties: het wat, waarom en hoe

U overweegt te beleggen in obligaties en vraagt zich af hoe dit werkt. Wat zijn obligaties precies? Wat is het verschil tussen obligaties en aandelen? Wat zijn de nadelen van obligaties? En waar koopt u op een veilige manier obligaties met een hoog rendement? Op deze pagina leest u alles wat u wilt weten over een obligatie.

Wat zijn obligaties en hoe werken ze?

Een obligatie is een lening aan een bedrijf, overheid of organisatie. Koopt u een obligatie, dan leent u dus in feite geld uit aan degene die de obligatie uitgeeft. Hierover ontvangt u rente.

Kort samengevat werkt dit als volgt:

  1. U koopt een obligatie van een bedrijf, overheid of organisatie. Daarmee leent u in feite geld uit.
  2. U ontvangt rente (‘couponrente’). Meestal op vaste momenten; bijvoorbeeld maandelijks.
  3. U krijgt het geleende bedrag terug (of een deel hiervan). Op een vooraf afgesproken datum (de ‘vervaldatum’). Dankzij de ontvangen rente heeft u nu, als het goed is, méér geld dan voordat u de obligatie kocht.
Esther leunend tegen muur

Veilige obligaties met hoog rendement: risicoloos beleggen bij Fortus

Naast ‘couponrente’ en ‘de vervaldatum’, die in bovenstaande alinea zijn uitgelicht, zijn er 3 andere sleutelbegrippen die een rol spelen bij obligaties. Namelijk:

1. A pari

De term ‘a pari’ betekent dat een obligatie wordt verkocht of uitgegeven tegen de nominale waarde. De nominale waarde is het bedrag dat u als belegger terugkrijgt aan het einde van de looptijd van de obligatie. Met andere woorden: wordt een obligatie ‘a pari’ verkocht, dan betaalt u precies het bedrag dat u uiteindelijk terugkrijgt.

Dit staat haaks op wanneer een obligatie ‘boven pari’ of ‘onder pari’ wordt verkocht. Hierbij betaalt u méér of minder dan wat u uiteindelijk terugkrijgt.

2. De hoofdsom

De term ‘hoofdsom’ staat voor het bedrag dat de uitgevende partij belooft terug te betalen aan u als obligatiehouder, op de vervaldatum. Is de koers op de einddatum 100%, dan betekent dit dat u aan het eind van de looptijd (op de vervaldatum) 100% van het geleende bedrag krijgt uitgekeerd.

3. Groenobligaties

Groenobligaties zijn obligaties die worden gebruikt voor het financieren van projecten die een positieve impact hebben op het milieu of de samenleving. Denk aan projecten voor schone energie, het verminderen van vervuiling of het beschermen van de natuur. Als u een groenobligatie koopt, leent u geld uit aan de overheid.

Wat is het verschil tussen aandelen en obligaties?

Het grootste verschil tussen aandelen en obligaties is hoe u investeert in een bedrijf en welk risico u loopt. Dat zit zo:

  • Als u aandelen koopt, wordt u mede-eigenaar van een bedrijf. U hebt recht op een deel van de winst (dividend); de waarde van uw aandeel kan stijgen of dalen. Aandelen brengen meer risico met zich mee dan obligaties, omdat u geld kunt verliezen als het bedrijf slecht presteert. Maar tegelijkertijd kunnen ze ook meer opleveren als het bedrijf groeit.

 

  • Als u obligaties koopt, leent u geld aan een bedrijf of de overheid. In ruil daarvoor krijgt u rente en na afloop van de looptijd krijgt u uw geld terug. Obligaties zijn over het algemeen minder risicovol dan aandelen, omdat u meestal gegarandeerd rente krijgt en de hoofdsom terugkrijgt.

Wat zijn de nadelen van obligaties?

Door een obligatie te kopen kunt u uw vermogen op een relatief veilige manier laten groeien. Maar: zijn er ook nadelen? Wat is bijvoorbeeld het risico van obligaties? Ondanks dat het risico op geldverlies bij obligaties klein is, kunt u te maken krijgen met:

  1. Renterisico. Als de rente van nieuwe obligaties stijgt, dalen de prijzen van bestaande obligaties. Hierdoor kunt u te maken krijgen met waardeverlies als u de obligatie wil verkopen vóór de vervaldatum.
  2. Kredietrisico. Als de uitgever van de obligatie in financiële problemen komt, kan het gebeuren dat u uw rente niet uitbetaald krijgt of dat u uw inleg niet (volledig) terugkrijgt. 
  1. Wisselkoersrisico. Als u belegt in buitenlandse obligaties, kunnen wisselkoersschommelingen invloed hebben op uw uiteindelijke rendement. Een zwakkere valuta kan uw winst verminderen.

Wat onze investeerders zeggen.

Mirjam
Direct vanaf de start uitstekende ervaringen met Fortus! De website is gebruiksvriendelijk en biedt uitgebreide informatie over verschillende investeringsmogelijkheden. Esther Dekker heeft aan mij op een prettige manier duidelijke uitleg gegeven over elke stap in het proces. De klantenservice is uitstekend; ze reageren snel en geven direct deskundig advies. Fortus biedt ook regelmatige updates over de prestaties van mijn investeringen, waardoor ik altijd goed op de hoogte ben. Het is duidelijk dat Fortus zich sterk inzet voor het succes van hun klanten. Ik kan dit platform van harte aanbevelen aan andere investeerders!
Arne van Weerden
Als investeerder ben ik zeer tevreden over mijn ervaring met Fortus. Het platform is buitengewoon gebruiksvriendelijk en biedt een breed scala aan investeringsmogelijkheden die helder en gedetailleerd worden uitgelegd. De transparantie en professionaliteit van Fortus hebben mijn vertrouwen in hun diensten aanzienlijk versterkt. De klantenservice is uitstekend, met snelle en deskundige antwoorden op al mijn vragen. Wat ik bijzonder waardeer, is de regelmatige en gedetailleerde updates over de status van mijn investeringen. Dit heeft mij geholpen om weloverwogen beslissingen te nemen en mijn investeringsportefeuille effectief te beheren. Sinds ik via Fortus investeer, heb ik aanzienlijke rendementen gerealiseerd, wat mijn financiële doelen dichterbij heeft gebracht. Ik ben onder de indruk van hun innovatieve aanpak en toewijding aan klanttevredenheid. Fortus is een betrouwbare partner voor elke serieuze investeerder en ik beveel hen van harte aan.
Dechesne
Omdat investeren in de vastgoedmarkt steeds meer ingeperkt wordt, heb ik besloten mijn investeringen te verplaatsen naar een goed investeringsfonds. Na intensief onderzoek ben ik bij Fortis Vastgoedfondsen uitgekomen. Duidelijk, helder, eerlijk, professioneel en fijne communicatie.
Pleun van Herwijnen
Fijne toegankelijke club! Veel kennis aanwezig van de vastgoedmarkt bij Edwin en Esther, en dat vertaalt naar een betrouwbaar product met een goed rendement met een unieke afdekking van het risico. Aanrader!
K.H.
Als ontwikkelaar heb ik de samenwerking met Fortus.nl als bijzonder waardevol ervaren. De financieringsmogelijkheden die zij aanbieden zijn niet alleen flexibel, maar ook transparant en betrouwbaar. Het proces om een lening aan te vragen is eenvoudig en duidelijk, wat onze projecten aanzienlijk heeft versneld. Het persoonlijke contact en de professionele begeleiding van Fortus hebben bijgedragen aan het succes van meerdere van onze ontwikkelingsprojecten. Hun snelle en efficiënte werkwijze, gecombineerd met hun diepgaande kennis van de markt, maakt hen een ideale partner voor onze financieringsbehoeften. Dankzij Fortus hebben we onze ambitieuze doelstellingen kunnen realiseren binnen de gestelde tijd en budgetten. Ik kan Fortus.nl ten zeerste aanbevelen aan andere ontwikkelaars die op zoek zijn naar een betrouwbare en ondersteunende financieringspartner.
Vicma Holding BV
Je merkt dat de mensen achter Fortus betrouwbare vastgoed professionals zijn met jarenlange ervaring. Hierdoor verloopt de samenwerking prettig en resultaatgericht. Fijn bedrijf om mee samen te werken.

View more reviews here.

esther portret foto

Veilige obligaties met hoog rendement: risicoloos beleggen bij Fortus

Wilt u veilige obligaties kopen met een hoog rendement? Beleggen in het obligatiefonds van Fortus is hiervoor een goede optie. Bij ons ontvangt u een vast bedrag rente van 7 tot 8,5% per jaar (naar ratio maandelijks uitgekeerd). En u krijgt uw volledige inleg na 3 jaar gegarandeerd terug.

Dat u bij Fortus geen tot nauwelijks risico loopt op het verliezen van geld, komt door:

1. De Stichting Obligatiehouders waarmee wij werken

De Stichting Obligatiehouders behartigt de belangen van u als obligatiehouder. Alle zekerheden die Fortus vestigt, worden ondergebracht in de stichting. Hierdoor loopt u geen kredietrisico; dit wordt hiermee volledig uitgesloten.

2. Het eerste hypotheekrecht en de borgstellingen

Het obligatiefonds van Fortus leent geld uit aan projectontwikkelaars die duurzame woningen voor de koopmarkt gaan ontwikkelen. Omdat Fortus het eerste hypotheekrecht op het ontwikkelingspand vestigt én de leningnemer altijd een privé- en zakelijke borgstelling tekent, betaalt de leningnemer het geld altijd terug.

Levert het project namelijk toch minder op dan van tevoren gedacht? Dan mag de Stichting Obligatiehouders het pand zelf veilen en/of aanspraak doen op het privévermogen of zakelijk vermogen van de leningnemer.

3. De strenge screening en risicospreiding

Fortus leent alleen geld aan professionele projectontwikkelaars die een aantoonbaar winstgevend plan hebben. Ze ondergaan een strenge screening. En doordat Fortus zelf ook veel ervaring heeft in de vastgoedmarkt, zien wij precies wanneer een project winstgevend is en wanneer niet. Bovendien wordt uw inleg gebruikt voor leningen aan veel verschillende projectontwikkelaars. Hierdoor wordt het risico op geldverlies nog eens een keer verkleind.

Bereken uw beoogde rendement

Bereken uw rendement bij Fortus Ontdek wat beleggen in obligaties u oplevert

7.000
[inv-cal-wppluginbox]

Obligaties kopen bij Fortus?

Obligaties kopen bij het obligatiefonds van Fortus? Fortus gebruikt uw inleg om bridgefinancieren te verstrekken aan projectontwikkelaars die duurzame woningen voor de koopmarkt te ontwikkelen. Hierdoor profiteert u niet alleen gegarandeerd van rendement, maar weet u ook zeker dat uw geld goed wordt besteed.

Veel gestelde vragen

Welke obligaties u het best kunt kopen, hangt af van uw doelstellingen en het risico dat u bereid bent te nemen. Kort samengevat is het advies als volgt:

  • Wilt u stabiliteit? Kies dan voor staatsobligaties of bedrijfsobligaties met een hoge kredietwaardigheid. Of voor een obligatiefonds, zoals dat van Fortus.
  • Wilt u obligaties met een hoog rendement? Dan kunt u kijken naar bedrijfsobligaties met iets meer risico of obligaties uit opkomende markten. Of naar een obligatiefonds zoals dat van Fortus.
  • Hecht u veel waarde aan duurzaamheid? Dan kunt u gaan voor groenobligaties. Of u kunt investeren in het obligatiefonds van Fortus, waarbij uw geld wordt gebruikt om duurzame koopwoningen te ontwikkelen.

Ja, beleggen in obligaties is over het algemeen verstandig. Het neemt namelijk relatief weinig risico’s met zich mee en u profiteert vaak van een vast rendement. Hierdoor weet u van tevoren al wat uw investering u gaat opleveren.

Goed om te beseffen is wel dat beleggen nooit geheel risicovrij is. U kunt (een deel van) uw geld verliezen.

Ja, u kunt geld verliezen op obligaties. Hoewel obligaties vaak als veiliger worden beschouwd dan aandelen, is er altijd een (gering) risico op het verliezen van geld. U kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met renterisico, kredietrisico, inflatierisico of wisselkoersrisico.

Goed om te weten: doordat Fortus werkt met een Stichting Obligatiehouders, is het risico op geldverlies bij ons nihil. Beleggen in ons obligatiefonds is daarom een erg veilige manier om uw vermogen te laten renderen. Ontdek meer over ons beleggingsfonds.

Beleggen in obligaties van Fortus? Dat werkt als volgt:

  1. U investeert een bedrag. De minimale inleg is € 100.000. Uw geld wordt gebruikt om leningen te verstrekken aan projectontwikkelaars die duurzame woningen voor de koopmarkt gaan ontwikkelen.
  2. U ontvangt een vaste rente van 7 tot 8,5%. Berekend op jaarbasis, naar ratio maandelijks uitgekeerd.
  3. Na 3 jaar krijgt u uw volledige inleg terug. Uw vermogen is nu gegroeid.

Ontdek meer over het beleggingsfonds van Fortus.