fbpx

Fortus

Investeren in hypotheken

Het geld na 5 dagen op uw rekening

oktober 2, 2024
5-10 Minutes
Esther Dekker

U overweegt te gaan investeren in vastgoed en vraagt zich af hoe een vastgoed hypotheek precies werkt. Komt u hiervoor in aanmerking? Welke soorten zijn er? Hoeveel kunt u maximaal lenen? En hoe werkt het met aflossing? Op deze pagina leest u alles wat u wilt weten over een hypotheek voor vastgoed. 

Wat is een investeringshypotheek precies?

Een vastgoed hypotheek is een zakelijke lening, die bedoeld is voor vastgoedbeleggers of projectontwikkelaars die commercieel vastgoed willen aankopen. U gebruikt dit type hypotheek om bijvoorbeeld de aankoop van een pand of grond te financieren, maar ook om de kosten van een verbouwing of ontwikkeling te dekken. Een investeringshypotheek wordt vaak afgenomen bij een bank of gespecialiseerde financieringspartij, waarbij het aangekochte vastgoed dient als onderpand. 

Welke soorten vastgoedleningen zijn er?

U heeft verschillende opties als het gaat om een lening voor het investeren in vastgoed. Zoals: 

  1. Een aankoopfinanciering. Bedoeld voor de aankoop van bestaand vastgoed. 
  2. Een transformatiehypotheek. Gericht op het transformeren van vastgoed naar een nieuwe functie; zoals het ombouwen van een kantoorpand naar een woonruimte. 
  3. Een nieuwbouwhypotheek. Specifiek voor het financieren van nieuwbouwprojecten. 
  4. Een bridge financiering. Dit is een lening met een korte looptijd; deze is bedoeld voor het overbruggen van tijdelijke financieringsbehoeften en u lost de lening vaak al binnen 1 jaar volledig af (bijvoorbeeld nadat u het aangekochte pand met winst heeft verkocht). 

Investeren in hypotheken: hoeveel kunt u maximaal lenen?

Hoeveel geld u maximaal kunt lenen, dat verschilt per type lening en geldverstrekker. Bij veel geldverstrekkers kunt u tot maximaal 80% van de marktwaarde in verhuurde staat van een pand financieren of herfinancieren. 

Bent u een projectontwikkelaar en wilt u een overbruggingslening aanvragen voor een ontwikkelingsproject? Dan krijgt u bij veel financiers 80% van de taxatiewaarde van het pand gefinancierd, terwijl u bij Fortus 80% van de eindwaarde kunt lenen. 

Ontdek meer over lenen bij Fortus.

Vastgoedhypotheek: hoe zit het met rente en aflossing?

Net als hoeveel geld u kunt lenen, verschilt het ook per geldverstrekker hoe het precies zit met rente en aflossing: 

  • Bij sommige financiers lost u elke maand een deel van de lening af (inclusief rente), terwijl u bij andere financiers maandelijks alleen rente betaalt (haflossingsvrij) tótdat de looptijd van de lening eindigt. Op de einddatum lost u het volledige bedrag dan in één keer af. 
  • Sommige hypotheken hebben een looptijd van 30 jaar, terwijl u bij andere financiers de mogelijkheid heeft om de lening eerder af te lossen. 
  • Waar u bij de ene geldverstrekker rond de 5% rente betaalt, kan dit bij andere partijen oplopen tot 8% of meer. 

In vastgoed beleggen met hypotheek: wat zijn de risico’s?

Voordat u besluit te investeren in hypotheken, is het goed om te beseffen dat dit niet geheel risicovrij is. Er kunnen altijd zaken voorvallen waardoor u uw lening niet (geheel) kunt terugbetalen. Zoals: 

  • Waardedaling van het vastgoed: De waarde van uw aangekochte pand kan dalen door marktontwikkelingen of economische omstandigheden. Hierdoor verkoopt u het pand mogelijk met verlies. 
  • Renteverhogingen: Als u een hypotheek met variabele rente heeft, kan een stijging van de rente leiden tot hogere maandlasten. Dit kan de rentabiliteit van uw investering onder druk zetten. 
  • Leegstand: Bij beleggingsvastgoed bestaat het risico dat het pand langere tijd niet verhuurd wordt. Hierdoor loopt u mogelijk huurinkomsten mis, terwijl de hypotheeklasten blijven doorlopen. 
  • Vertraging tijdens de bouw. Bij vastgoedontwikkeling kan vertraging tijdens de bouw zorgen voor kostenoverschrijdingen en lagere marges.  

Vraag onze brochure aan

Wat zijn de gevolgen als u uw lening niet kunt terugbetalen?

Besluit u in vastgoed te beleggen met een hypotheek en kunt u uw lening – door omstandigheden – vervolgens niet (volledig) terugbetalen? Het verschilt per geldverstrekker wat de vervolgstappen zijn. Sommige financiers treffen bijvoorbeeld een betalingsregeling, om de lening alsnog terug te betalen op een later moment. En bij sommige geldverstrekkers krijgt u te maken met boetes of extra kosten. 

Bij Fortus hebben we een Stichting Obligatiehouders die in zo’n geval om de hoek komt kijken. Deze stichting kan ervoor kan kiezen uw aangekochte pand zelf te veilen om de schuld te dekken óf om aanspraak te doen op uw zakelijke en privévermogen.

Een hypotheek voor vastgoed aanvragen: hoe doet u dat?

Wilt u een hypotheek voor vastgoed aanvragen? Goed om te weten is dat iedere geldverstrekker andere eisen en voorwaarden hanteert om in aanmerking te komen. Waar veel banken bijvoorbeeld werken volgens strikte richtlijnen, gebruiken financiers zoals Fortus met name hun ervaring om te beoordelen of een belegging rendabel is. 

Vergelijk daarom de voorwaarden en eisen van verschillende geldverstrekkers met elkaar en vind de financier die het best past bij uw situatie en wensen.  

Bent u een projectontwikkelaar en zoekt u een overbruggingslening voor uw project? Kijk dan eens bij de voorwaarden van Fortus om te ontdekken of deze lening bij u past. 

Ook beleggen in ons fonds?

Wist u dat uw leningaanvraag bij Fortus al binnen 5 dagen wordt afgehandeld? Voor u als projectontwikkelaar is dat natuurlijk erg fijn. Zo kunt u direct reageren op kansen in de markt en blijft u uw concurrentie eenvoudig een stapje voor!

Ontdek meer over lenen bij Fortus óf laat u informeren in een gratis adviesgesprek.