Fortus

Vergunningvrij bouwen

In 2024 blijven de regels omtrent vergunningvrij bouwen in Nederland een onderwerp van veel belangstelling. Het kan voordelig zijn om een bouwwerk te realiseren zonder door de complexe vergunningsprocedures te hoeven gaan. Dit artikel biedt inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van vergunningvrij bouwen en wat er precies mag worden gebouwd zonder dat een vergunning vereist is.

Wat mag je bouwen zonder vergunning in 2024?

In 2024 mag je in Nederland verschillende soorten bouwwerken plaatsen zonder dat je daarvoor een vergunning nodig hebt, mits ze voldoen aan specifieke voorwaarden. De regels voor vergunningvrij bouwen zijn per gemeente en project verschillend, maar er zijn enkele algemene richtlijnen die vaak van toepassing zijn. Voor bijvoorbeeld een bijgebouw, tuinhuis of carport geldt dat je dit zonder vergunning kunt bouwen als de afmetingen binnen de gestelde grenzen blijven. In veel gevallen moet het gebouw ook binnen een bepaalde afstand van de perceelgrenzen staan, en er mogen geen gebouwen boven een bepaalde hoogte worden gebouwd.

Hoe groot mag een bijgebouw zijn zonder vergunning?

Een bijgebouw mag zonder vergunning gebouwd worden, maar er zijn beperkingen aan de grootte en locatie. In 2024 gelden de volgende algemene voorwaarden:

  • De oppervlakte van een bijgebouw mag niet meer dan 30 m² zijn.
  • De bouwhoogte mag maximaal 3 meter bedragen.
  • Het bijgebouw mag niet verder dan 1 meter van de perceelsgrens staan.
  • Het mag niet in de voorgevelrooilijn staan (de lijn van de voorkant van het huis of het perceel).

Bijgebouwen die groter zijn dan 30 m² of die boven de hoogte van 3 meter uitkomen, vereisen altijd een bouwvergunning. Bovendien kunnen er gemeentelijke regels van toepassing zijn die verder gaan dan de landelijke wetgeving.

Wat mag je plaatsen zonder bouwvergunning?

Naast bijgebouwen zijn er andere objecten die je zonder bouwvergunning kunt plaatsen. Dit betreft bijvoorbeeld:

  • Een tuinhuisje, mits de afmetingen niet groter zijn dan de voorgeschreven limieten.
  • Een pergola of een schutting, zolang deze niet te hoog is (meestal niet meer dan 2 meter).
  • Een carport, als deze voldoet aan de grootte- en locatiecriteria zoals hierboven beschreven.

Het is belangrijk te weten dat er altijd regels gelden over de afstand tot de perceelsgrenzen en dat sommige gebouwen, zoals bijvoorbeeld een dakkapel, wel vergunningsplichtig kunnen zijn, zelfs als ze klein lijken.

Hoeveel mag ik vergunningvrij bouwen?

De hoeveelheid die je vergunningvrij mag bouwen, hangt af van verschillende factoren, zoals het type bouwwerk en de locatie. Er zijn landelijke regels die aangeven wat binnen de perken valt voor vergunningvrije bouwprojecten. Zo mag je bijvoorbeeld een bijgebouw van maximaal 30 m² neerzetten zonder vergunning, maar wil je een grotere constructie plaatsen, dan zul je een vergunning moeten aanvragen.

Daarnaast is het ook belangrijk te weten dat voor bepaalde veranderingen aan je woning, zoals het plaatsen van zonnepanelen of een dakkapel, vaak andere vergunningregels kunnen gelden. Bij Fortus kunnen investeerders bijvoorbeeld gebruik maken van vastgoedfinanciering voor duurzame bouwprojecten, waarbij ook vaak gebruik wordt gemaakt van vergunningvrije mogelijkheden binnen de geldende wet- en regelgeving​​​.

Vergunningvrij Bouwen bij Fortus

Fortus biedt mogelijkheden voor vastgoedontwikkeling waarbij het voldoen aan de geldende wet- en regelgeving essentieel is. Door middel van bridge financiering helpt Fortus projectontwikkelaars met het realiseren van vastgoedprojecten. Het is hierbij van belang dat de projecten voldoen aan de vereisten voor vergunningvrij bouwen, tenzij een vergunning nodig is voor grotere of complexere bouwprojecten. Fortus biedt ondersteuning bij het screenen van projecten en zorgt ervoor dat investeringen veilig worden gedaan, terwijl de wetgeving strikt wordt nageleefd.