Aflossingsvrije hypotheek aftrekbaar
Veel huiseigenaren vragen zich af of de rente van hun aflossingsvrije hypotheek aftrekbaar is bij de belastingaangifte. Een begrijpelijke vraag, want deze aftrek kan een aanzienlijk fiscaal voordeel opleveren. Bij Fortus leggen we u graag uit hoe het precies zit met de aftrekbaarheid van de rente bij een aflossingsvrije hypotheek en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn.
“De regels rondom hypotheekrenteaftrek veranderen regelmatig. Zorg dat u goed geïnformeerd blijft, zodat u optimaal gebruik kunt maken van de fiscale voordelen waar u recht op heeft.”
Esther – Vastgoed specialist
Wanneer is de rente van een aflossingsvrije hypotheek aftrekbaar?
De rente van een aflossingsvrije hypotheek is alleen aftrekbaar als deze vóór 1 januari 2013 is afgesloten. Deze hypotheken vallen onder het overgangsrecht. Als u na deze datum een woning heeft gekocht, is de rente van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek in principe niet meer aftrekbaar. Voor hypotheken afgesloten na 2013 geldt dat u alleen hypotheekrenteaftrek krijgt als u de lening gedurende de looptijd volledig aflost, zoals bij een annuïtaire of lineaire hypotheek.
Voor aflossingsvrije hypotheken die vóór 2013 zijn afgesloten, blijft de hypotheekrente aftrekbaar tot uiterlijk 2043. Dit betekent dat de overgangsregeling een maximale looptijd heeft van 30 jaar vanaf 2013. Hierna vervalt de aftrekbaarheid van de rente voor deze hypotheken.
Het is belangrijk om te weten dat de aftrek alleen geldt voor de eigen woning waarin u zelf woont. Bij investeren in vastgoed zoals verhuurpanden, gelden andere regels.
Voorwaarden voor aftrekbaarheid van hypotheekrente
Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek bij een aflossingsvrije hypotheek, moet aan verschillende voorwaarden worden voldaan:
- De hypotheek moet zijn afgesloten vóór 1 januari 2013
- De hypotheek moet zijn gebruikt voor aankoop, verbetering of onderhoud van uw eigen woning
- De woning moet dienen als uw hoofdverblijf (waar u bent ingeschreven)
- De looptijd van de hypotheek mag niet zijn verlengd na 2013
Als u een bestaande aflossingsvrije hypotheek van vóór 2013 oversluit naar een andere geldverstrekker, behoudt u onder bepaalde voorwaarden het recht op hypotheekrenteaftrek. U mag de hypotheek niet verhogen, tenzij dit is voor verbetering of onderhoud van de woning.
Rente aflossingsvrije hypotheek aftrekbaar bij de belastingdienst
De Belastingdienst stelt duidelijke regels voor het aftrekken van hypotheekrente. Bij een aflossingsvrije hypotheek van vóór 2013 geeft u in uw belastingaangifte het rentegedeelte op dat u dat jaar heeft betaald. Het is verstandig om uw jaaroverzicht van de hypotheekverstrekker hierbij te gebruiken, omdat hierop precies staat welk bedrag aftrekbaar is.
Let op: het maximale tarief waartegen u de hypotheekrente kunt aftrekken, wordt sinds 2020 jaarlijks afgebouwd. In 2023 is dit maximaal 36,93% en dit percentage daalt tot 37,05% in 2024. Uiteindelijk zal de aftrek plaatsvinden tegen het basistarief van 37,05%.
Bij twijfel over de aftrekbaarheid van uw hypotheekrente kunt u altijd contact opnemen met de Belastingdienst of een belastingadviseur raadplegen. Voor specifieke vragen over vastgoed financiering en de fiscale aspecten hiervan, staan de specialisten van Fortus graag voor u klaar.
Wanneer verdwijnt de hypotheekrenteaftrek voor aflossingsvrije hypotheken?
Voor aflossingsvrije hypotheken die vóór 1 januari 2013 zijn afgesloten, vervalt de hypotheekrenteaftrek uiterlijk op 1 januari 2043. Dit betekent dat de overgangsregeling een maximale looptijd heeft van 30 jaar vanaf 2013. Als uw hypotheek bijvoorbeeld in 2005 is afgesloten, kunt u tot 2043 gebruik maken van de renteaftrek, niet de volledige 30 jaar vanaf het moment van afsluiten.
Als u uw woning verkoopt en een nieuwe koopt, verliest u het recht op renteaftrek voor uw oude aflossingsvrije hypotheek. Voor de financiering van uw nieuwe woning gelden de regels van na 2013, wat betekent dat u alleen hypotheekrenteaftrek krijgt als u kiest voor een hypotheekvorm waarbij u volledig aflost, zoals een annuïtaire of lineaire hypotheek.
Wilt u meer weten over de gevolgen van de afbouw van de hypotheekrenteaftrek? Lees dan ons uitgebreide artikel over hypothecaire leningen voor meer informatie.
Welke hypotheekrente is niet aftrekbaar?
Niet alle hypotheekrente is automatisch aftrekbaar. In de volgende situaties is de rente van uw hypotheek niet aftrekbaar:
- Aflossingsvrije hypotheken afgesloten na 1 januari 2013
- Hypotheken voor tweede woningen of vakantiehuizen
- Hypotheken voor verhuurpanden of beleggingsvastgoed
- Hypotheken die zijn verhoogd voor consumptieve uitgaven (zoals een auto of boot)
- Het deel van de hypotheek dat boven de waarde van de woning uitkomt
Ook is de rente niet aftrekbaar als de hypotheek niet wordt gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning. Als u bijvoorbeeld een deel van uw hypotheek gebruikt voor een wereldreis, is de rente over dat deel niet aftrekbaar.
Voor zakelijke vastgoedfinancieringen gelden andere regels. Als u geïnteresseerd bent in beleggingspand financieren, is het belangrijk om te weten dat de rente hier vaak wel aftrekbaar is van uw belastbare inkomen in box 3, maar niet als hypotheekrenteaftrek in box 1.
Nadelen van een aflossingsvrije hypotheek
Hoewel een aflossingsvrije hypotheek voordelen heeft, zoals lagere maandlasten, zijn er ook belangrijke nadelen om rekening mee te houden:
- U bouwt geen eigen vermogen op in uw woning
- Aan het einde van de looptijd moet u het volledige geleende bedrag in één keer terugbetalen
- De hypotheekrenteaftrek vervalt uiterlijk in 2043, waardoor uw netto maandlasten zullen stijgen
- Bij waardedaling van uw woning kunt u met een restschuld blijven zitten
Vooral het feit dat u aan het einde van de looptijd het volledige bedrag moet terugbetalen, vormt een risico. Veel huiseigenaren hebben niet voldoende spaargeld om dit te doen. Het is daarom verstandig om tijdig na te denken over hoe u dit gaat oplossen.
Een mogelijke oplossing is het oversluiten naar een hypotheek waarbij u wel aflost. Een andere optie is het opbouwen van vermogen via andere beleggingsvormen, zoals vastgoedfonds investeringen of obligaties.
Alternatieven voor een aflossingsvrije hypotheek
Nu u meer inzicht heeft in de verwachte AOW-bedragen voor 2025, is het een goed moment om na te denken over uw volledige financiële planning. Bij Fortus helpen we u graag met het opbouwen van aanvullende inkomstenbronnen naast uw AOW.
Of u nu wilt investeren in vastgoed, obligaties of andere beleggingsvormen, wij bieden persoonlijk advies toegespitst op uw situatie. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over uw financiële toekomst.
Zorg voor optimale hypotheekstructuur met Fortus
Nu u meer inzicht heeft in de complexe regels rondom hypotheekrente aftrekbaarheid, is het tijd om uw hypotheekstrategie te optimaliseren. Of u nu een aflossingsvrije hypotheek van vóór 2013 heeft, overweegt over te sluiten, of op zoek bent naar de beste financiering voor een nieuwe woning of vastgoedinvestering – de juiste structuur kan u veel geld besparen.
Bij Fortus helpen onze specialisten u niet alleen bij het navigeren door de fiscale regels, maar ook bij het vinden van hypotheekoplossingen die perfect aansluiten bij uw persoonlijke en financiële doelen. Voor vastgoedbeleggers bieden we daarnaast flexibele financieringsvormen die zijn afgestemd op uw investeringsstrategie.
Laat de complexiteit van hypotheekregels u niet tegenhouden. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies over uw hypotheek en ontdek hoe u optimaal kunt profiteren van de beschikbare fiscale voordelen en financieringsmogelijkheden.
Veelgestelde vragen
In 2043 vervalt de hypotheekrenteaftrek voor alle aflossingsvrije hypotheken die vóór 2013 zijn afgesloten. Dit betekent dat uw netto maandlasten zullen stijgen omdat u geen belastingvoordeel meer krijgt over de betaalde rente. U bent dan nog steeds de hypotheekrente verschuldigd, maar zonder fiscaal voordeel.
Ja, dat is mogelijk onder bepaalde voorwaarden. U mag oversluiten naar een andere geldverstrekker en behoudt het recht op hypotheekrenteaftrek, zolang u de hypotheek niet verhoogt. Een uitzondering hierop is verhoging voor verbetering of onderhoud van uw woning. Let op: bij oversluiting naar een andere hypotheekvorm verliest u mogelijk wel de renteaftrek.
Nee, de rente van een hypotheek voor een verhuurpand valt niet onder de hypotheekrenteaftrek. Deze rente is echter wel aftrekbaar als kosten in box 3 van uw belastingaangifte, bij de huurinkomsten van uw beleggingspand. Voor verhuurpanden gelden andere fiscale regels dan voor uw eigen woning.
Ja, bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u gedurende de looptijd alleen rente en lost u niets af. Aan het einde van de looptijd moet u het volledige geleende bedrag in één keer terugbetalen. Het is verstandig om hier tijdig op te anticiperen door te sparen, beleggen of over te sluiten naar een hypotheek waarbij u wel aflost.