Fortus

Overdrachtsbelasting nieuwbouw

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning krijgt u te maken met diverse kosten. Een belangrijke vraag die vaak opkomt is of u overdrachtsbelasting moet betalen bij nieuwbouw. In dit artikel leest u precies hoe het zit met overdrachtsbelasting bij nieuwbouwwoningen, welke tarieven gelden en hoe u mogelijk kunt besparen op deze kosten.

Betaalt u overdrachtsbelasting bij nieuwbouw?

Bij nieuwbouwwoningen betaalt u in principe geen overdrachtsbelasting over de waarde van de woning zelf. In plaats daarvan betaalt u 21% btw over de aanneemsom van de woning. Dit komt doordat bij nieuwbouw sprake is van een ‘eerste levering’ van een nieuwe woning.

Wel betaalt u in de meeste gevallen overdrachtsbelasting over de grond waarop de nieuwbouwwoning wordt gebouwd. Dit geldt alleen als de grond al langer dan twee jaar in bezit is van de verkoper/projectontwikkelaar.

“Veel mensen weten niet dat ze bij nieuwbouw meestal geen overdrachtsbelasting betalen over de woning zelf, maar wel over de grond kunnen worden aangeslagen. Laat u daarom altijd goed voorlichten over de specifieke situatie van uw nieuwbouwproject.”

Esther – Vastgoed specialist

Bij investeren in vastgoed is het belangrijk om alle belastingaspecten goed te begrijpen, zodat u geen onverwachte kosten tegenkomt. Dit geldt zeker voor overdrachtsbelasting bij nieuwbouw

Overdrachtsbelasting nieuwbouw: tarieven en regels

De hoogte van de overdrachtsbelasting is afhankelijk van verschillende factoren. Sinds 1 januari 2023 gelden de volgende tarieven:

  • 0% – Voor kopers tussen 18 en 35 jaar die zelf in de woning gaan wonen (eenmalige vrijstelling)
  • 2% – Voor kopers die de woning als hoofdverblijf gaan gebruiken
  • 10,4% – Voor alle overige situaties, zoals beleggingspanden en tweede woningen

Belangrijk om te weten is dat sinds 1 april 2023 het tarief voor niet-woningen en tweede woningen is verhoogd van 8% naar 10,4%. Dit is een aanzienlijke stijging waar u rekening mee moet houden als u een nieuwbouwwoning als belegging of tweede woning aanschaft.

Welke koper betaalt 2% aan overdrachtsbelasting?

Het 2% tarief voor overdrachtsbelasting geldt voor kopers die:

  1. De woning als hoofdverblijf gaan gebruiken
  2. Ouder zijn dan 35 jaar, of tussen 18-35 jaar maar de startersvrijstelling al eerder hebben gebruikt
  3. De woning zelf gaan bewonen (niet verhuren of als vakantiewoning gebruiken)

Als u een nieuwbouwwoning koopt en aan bovenstaande voorwaarden voldoet, betaalt u 2% overdrachtsbelasting over de grondprijs (indien de grond langer dan twee jaar in bezit is van de verkoper). Over de woning zelf betaalt u dus geen overdrachtsbelasting maar btw.

Voor investeerders die op zoek zijn naar manieren om hun vermogen te laten groeien via vastgoed, is het belangrijk om rekening te houden met deze belastingregels. Een goede vastgoed financiering houdt rekening met alle kosten, inclusief belastingen.

Hoe voorkom ik 10,4% overdrachtsbelasting?

Als u het hoge tarief van 10,4% overdrachtsbelasting wilt vermijden, zijn er verschillende mogelijkheden:

Ten eerste kunt u ervoor kiezen om in de woning te gaan wonen als hoofdverblijf. In dat geval geldt het tarief van 2% (of 0% voor starters die aan de voorwaarden voldoen).

Ten tweede kunt u bij nieuwbouw profiteren van het feit dat er geen overdrachtsbelasting wordt geheven over de woning zelf, maar alleen over de grond (mits deze langer dan twee jaar in bezit is van de verkoper).

Ten derde kunt u, als u een beleggingspand koopt, kijken naar de mogelijkheid van nieuwbouw waarbij de grond recent is aangekocht door de ontwikkelaar (minder dan twee jaar geleden). In dat geval betaalt u geen overdrachtsbelasting over de grond, maar alleen btw over de totale aankoopsom.

Wilt u meer weten over de belastingaspecten bij vastgoedinvesteringen? Lees dan onze uitgebreide informatie over schenkbelasting bij vastgoedtransacties.

Wat zijn kosten koper bij nieuwbouw?

Bij nieuwbouw zijn de kosten anders verdeeld dan bij bestaande bouw. De term ‘kosten koper’ (k.k.) wordt bij nieuwbouw zelden gebruikt, omdat nieuwbouw meestal ‘vrij op naam’ (v.o.n.) wordt verkocht. Dit betekent dat veel kosten al in de koopsom zijn inbegrepen.

Bij nieuwbouw betaalt u als koper doorgaans:

  • 21% btw over de aanneemsom
  • Eventueel overdrachtsbelasting over de grond (2% of 10,4%, afhankelijk van uw situatie)
  • Hypotheekkosten (advies, taxatie, notariskosten voor de hypotheekakte)
  • Aansluitkosten nutsvoorzieningen (indien niet inbegrepen)
  • Kosten voor meerwerk en aanpassingen aan de woning

Bij beleggen in vastgoed is het cruciaal om alle kosten goed in kaart te brengen om uw rendement juist te kunnen berekenen. Vergeet niet dat het hogere tarief van 10,4% overdrachtsbelasting een aanzienlijke impact kan hebben op uw investering.

Overdrachtsbelasting nieuwbouw tweede woning

Als u een nieuwbouwwoning koopt als tweede woning of beleggingsobject, geldt het hoge tarief van 10,4% overdrachtsbelasting voor de grond (mits deze langer dan twee jaar in bezit is van de verkoper). Over de woning zelf betaalt u 21% btw.

Deze hogere belastingdruk maakt het voor beleggers minder aantrekkelijk om in nieuwbouw te investeren. Toch kan nieuwbouw nog steeds interessant zijn door de lagere onderhoudskosten en de mogelijkheid om een volledig aan uw wensen aangepaste woning te krijgen.

Als u overweegt te investeren in een nieuwbouw tweede woning, is het verstandig om eerst alle financiële aspecten goed in kaart te brengen. Bekijk ook onze informatie over loan to value om te begrijpen hoeveel u kunt lenen voor uw vastgoedinvestering.

Overweegt u te investeren in nieuwbouw?

Bent u op zoek naar mogelijkheden om te investeren in nieuwbouwprojecten? Bij Fortus begrijpen we als geen ander de complexiteit van vastgoedinvesteringen en de bijbehorende belastingaspecten. Onze experts staan klaar om u te helpen bij het maken van de juiste keuzes voor uw vastgoedportefeuille.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over uw investeringsmogelijkheden en hoe wij u kunnen ondersteunen met de juiste financieringsoplossingen.

Veelgestelde vragen

Bij nieuwbouw betaalt u geen overdrachtsbelasting over de woning zelf, maar betaalt u 21% btw. Over de grond betaalt u wel overdrachtsbelasting (2% of 10,4%), maar alleen als de grond langer dan twee jaar in bezit is van de verkoper.

Kopers die de woning als hoofdverblijf gaan gebruiken en ouder zijn dan 35 jaar (of jonger maar de startersvrijstelling al hebben gebruikt) betalen 2% overdrachtsbelasting.

U kunt het hoge tarief van 10,4% vermijden door de woning als hoofdverblijf te gebruiken (2% tarief) of door als starter (18-35 jaar) gebruik te maken van de vrijstelling (0% tarief). Bij nieuwbouw kunt u profiteren van het feit dat er alleen overdrachtsbelasting over de grond wordt geheven.

Bij nieuwbouw is vaak sprake van ‘vrij op naam’ (v.o.n.) in plaats van ‘kosten koper’ (k.k.). U betaalt dan 21% btw over de aanneemsom, eventueel overdrachtsbelasting over de grond, hypotheekkosten en kosten voor meerwerk.