Fortus

Inflatiecorrectie

Inflatiecorrectie heeft grote invloed op uw koopkracht en financiële planning. Of u nu werknemer bent die benieuwd is naar loonstijgingen, of vastgoedbelegger die de impact op rendement wil begrijpen, de gevolgen zijn verstrekkend. Bij Fortus helpen we u graag inzicht te krijgen in hoe inflatie uw financiële situatie beïnvloedt.

In dit artikel leest u alles over de huidige inflatiecorrectie, de verwachtingen voor 2025 en wat dit betekent voor uw inkomen en investeringen. Ook ontdekt u hoe investeren in vastgoed juist in tijden van inflatie een verstandige keuze kan zijn.

Wat is inflatiecorrectie precies?

Inflatiecorrectie is het aanpassen van bedragen zoals salarissen, uitkeringen en belastingschijven aan de stijging van het prijspeil. Het doel hiervan is uw koopkracht op peil te houden wanneer prijzen stijgen. Zonder deze correctie zou uw geld steeds minder waard worden.

Bij een inflatie van 3% kost wat eerst €100 kostte nu €103. Als uw inkomen niet meestijgt, kunt u minder kopen met hetzelfde geld. Inflatiecorrectie zorgt ervoor dat uw inkomen evenredig stijgt met de prijzen.

“Veel mensen onderschatten de impact van inflatie op hun vermogen. Bij 3% inflatie verliest uw spaargeld binnen 24 jaar de helft van zijn waarde. Daarom is het verstandig om te kijken naar investeringen die meegroeien met of zelfs beter presteren dan de inflatie, zoals bepaalde vastgoedbeleggingen.”
Esther – Vastgoed specialist

Hoeveel bedraagt de inflatiecorrectie in 2025?

De inflatiecorrectie voor 2025 is vastgesteld op 3,8%. Dit percentage is gebaseerd op de consumentenprijsindex (CPI) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor werknemers betekent dit dat een inflatiecorrecte loonsverhoging minimaal 3,8% zou moeten bedragen om dezelfde koopkracht te behouden.

Voor pensioenen en uitkeringen is de overheid in 2025 uitgegaan van een inflatie van 3,6%. Dit percentage is gebruikt voor het aanpassen van diverse sociale uitkeringen en toeslagen.

Het is belangrijk te weten dat dit officiële percentage soms afwijkt van uw persoonlijke inflatie-ervaring. De prijsstijgingen van producten en diensten die u vaak gebruikt, kunnen hoger of lager liggen dan het gemiddelde.

Wat is de wettelijke inflatiecorrectie?

In Nederland bestaat er geen wettelijke verplichting voor werkgevers om jaarlijks een inflatiecorrectie toe te passen op salarissen. Wel is in veel cao’s een afspraak over inflatiecorrectie opgenomen. Deze afspraken verschillen per sector en bedrijfstak.

Voor overheidsinstellingen, uitkeringen en belastingtarieven is er wel een wettelijk vastgelegde inflatiecorrectie. De overheid baseert zich hierbij op de consumentenprijsindex van het CBS.

Huurprijzen worden ook vaak aangepast op basis van inflatie. Voor sociale huurwoningen geldt een maximale huurverhoging die de overheid jaarlijks vaststelt. Voor de vrije sector is dit anders geregeld, maar sinds 1 mei 2024 is er wel een maximum van inflatie + 1% voor de meeste huurwoningen in de vrije sector.

Wat zijn de verwachtingen voor de inflatiecorrectie 2025?

Voor 2025 verwachten economen een inflatiecorrectie tussen de 2,3% en 2,7%. Deze voorspelling is gebaseerd op de laatste ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau (CPB). De exacte cijfers worden later in 2024 definitief vastgesteld.

De verwachting is dat de inflatie in 2025 lager zal zijn dan in 2024. Dit komt onder andere door de stabilisatie van energieprijzen en een minder krappe arbeidsmarkt. Toch blijft de inflatie boven het langjarige gemiddelde van ongeveer 2%.

Voor uw financiële planning is het verstandig rekening te houden met deze verwachte inflatie. Vooral als u plannen maakt voor vastgoed financiering of andere langetermijninvesteringen.

Is een werkgever verplicht inflatiecorrectie toe te passen?

Inflatie heeft grote invloed op uw investeringen en vermogensopbouw. Spaartegoeden worden minder waard als de rente lager is dan de inflatie. Dit is de afgelopen jaren vaak het geval geweest. Daarom kijken steeds meer mensen naar alternatieven zoals beleggen in aandelen of beleggen in vastgoed.

Vastgoed wordt gezien als een goede bescherming tegen inflatie. Huurinkomsten stijgen meestal mee met de inflatie, terwijl de waarde van het vastgoed op lange termijn ook vaak harder stijgt dan de inflatie. Bovendien blijft de hypotheekschuld in absolute zin gelijk, waardoor deze in reële termen (gecorrigeerd voor inflatie) steeds kleiner wordt.

Bij Fortus merken we dat steeds meer beleggers interesse tonen in vastgoedfondsen als bescherming tegen inflatie. Hiermee profiteert u van de voordelen van vastgoed zonder zelf actief panden te beheren.

Inflatiecorrectie loon 2025: wat kunt u verwachten?

Voor 2025 is de verwachting dat veel cao-lonen zullen stijgen met percentages tussen de 3% en 4%. Deze stijgingen liggen iets hoger dan de verwachte inflatie van 2,3% tot 2,7%, wat zou betekenen dat de koopkracht licht verbetert.

Het is belangrijk te weten dat deze percentages gemiddelden zijn. Per sector kunnen er grote verschillen zijn. In sectoren met personeelstekorten zullen de lonen waarschijnlijk sterker stijgen dan in sectoren waar minder krapte is.

Voor uw persoonlijke financiële planning is het verstandig om rekening te houden met een loonstijging die ongeveer gelijk is aan de inflatie. Als u een hoger percentage krijgt, is dat gunstig voor uw koopkracht.

Strategieën om uw vermogen te beschermen tegen inflatie

Om uw vermogen te beschermen tegen de uithollende werking van inflatie, kunt u verschillende strategieën overwegen. Hieronder vindt u enkele opties die bij Fortus vaak worden besproken:

  • Investeren in vastgoed met huurinkomsten die meegroeien met de inflatie
  • Beleggen in indexfondsen die een breed deel van de economie volgen
  • Kiezen voor inflatie-geïndexeerde obligaties
  • Spreiden van investeringen over verschillende activaklassen

Vastgoed blijft een van de meest effectieve beschermingsmiddelen tegen inflatie. Door te spaargeld investeren in vastgoed kunt u profiteren van zowel huurinkomsten als potentiële waardestijging. Bovendien kunt u met financiële leverage uw rendement verder verbeteren.

Wilt u meer weten over hoe u uw vermogen kunt beschermen tegen inflatie? Lees dan onze complete gids over beleggingsportefeuille voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

De meeste pensioenfondsen streven ernaar om pensioenen jaarlijks aan te passen aan de inflatie, maar dit is geen automatisme. Of indexatie mogelijk is, hangt af van de financiële positie van het pensioenfonds. In 2024 hebben veel pensioenfondsen hun uitkeringen verhoogd, maar niet altijd met het volledige inflatiepercentage.

Nee, werkgevers zijn wettelijk niet verplicht om inflatiecorrectie toe te passen. Het hangt af van wat er in uw arbeidsovereenkomst of cao is afgesproken. In veel cao’s zijn wel afspraken opgenomen over loonstijgingen gekoppeld aan inflatie, maar dit verschilt per sector en bedrijfstak.

Voor 2025 verwachten economen een inflatiecorrectie tussen de 2,3% en 2,7%. Deze voorspelling is gebaseerd op ramingen van De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau. De exacte cijfers worden later in 2024 definitief vastgesteld, maar de verwachting is dat de inflatie lager zal zijn dan in 2024.

U kunt uw vermogen beschermen door te investeren in activa die meegroeien met inflatie, zoals vastgoed met huurinkomsten, indexfondsen, of inflatie-geïndexeerde obligaties. Vastgoed is vaak effectief omdat huurinkomsten en waarde meestal meestijgen met inflatie, terwijl de hypotheekschuld in reële termen kleiner wordt door inflatie.